Биотека
Количка

Хранителни добавки

Хранителни добавки

Натурални хранителни добавки – подкрепата, която заслужавате!

Хранителните добавки се определят като концентрирани източници на едно или повече хранителни вещества - витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини, ензими, фибри и други ценни вещества, чийто ежедневен прием е необходим за правилното функциониране на тялото. В идеалния случай всички необходими за организма хранителни вещества се приемат с храната. В днешно време осигуряването на богат на качествени хранителни вещества източник е сериозен проблем, и причините за това са различни.

В напрегнатото ежедневие, поради все по-голямата консумация на преработени и консервирани храни, е твърде трудно осигуряването на важни хранителни вещества за тялото. В хранително-вкусовата промишленост се използват много консерванти, оцветители, емулгатори и други вредни за организма вещества.

Постижението на миналия век - интензивното земеделско производство, е друга причина, поради която може да възникне дефицит на важни за организма хранителни вещества. Интензивно обработваната земеделска земя съдържа по-малко микроелементи - цинк, мед, бор и др., поради изчерпване на почвата. Земеделските култури, които се отглеждат на такава изтощена почва - плодове, зеленчуци, зърнени култури, съдържат по-малко витамини и микроелементи. И въпреки, че се постигат по-високи добиви от единица площ, произведената храна е с по-ниска хранителна стойност.

Стресът, липсата на ефективна почивка и все по-замърсената околна среда поставят тялото в изключително неблагоприятни условия. То се нуждае от повече хранителни вещества, за да може да се бори с различни патогени и да елиминира натрупаните токсини.

Хранителните добавки са един от най-бързо развиващите се сегменти на индустрията за здраве и уелнес. Тяхната осъзната употреба е все по-широко разпространена. Те бавно, но сигурно стават част от живота на хората, като безценна помощ в грижите за тяхното здраве.

Според своя произход хранителните добавки се разделят на:

  • натурални хранителни добавки, получени от естествени източници - растителни, животински и минерални
  • синтетични хранителни добавки, произведени в лабораторни условия

Защо е важно да приемате натурални хранителни добавки?

Природата и всичко, което тя е създала има необикновена сила. Хората от векове са използвали „магията“ на това, което им е дала земята - билки, плодове, зеленчуци. С помощта на тези природни богатства нашите предци са поддържали тялото по-силно, за да се бори с различни заболявания. Тази тенденция се е запазила и до днес в производството на натурални хранителни добавки. Като се използват различни части на растенията - цвят, плодове, листа и корени. С помощта на бързо развиващите се технологии естествените източници на хранителни вещества са по-лесно достъпни за хората.

Под формата на висококачествени натурални хранителни добавки. Те съдържат най-доброто от природата и го доставят в концентриран вид, като помагат на тялото да функционира правилно. Растенията, като изключително сложни живи организми синтезират много органични съединения. Те имат ясно изразена биологична активност и се използват за профилактика и лечение на различни заболявания. В билките, често се съдържат сложни комплекси от вещества с различна химична природа - гликозиди, алкалоиди, етерични масла, полизахариди и др., на които се дължи тяхното лечебното действие.

Натуралните хранителни добавки са предназначени да покрият липсата на важни хранителни вещества в организма,

която възниква в ситуации като: ограничителни или небалансирани диети, алергии, бременност, хронични заболявания или след извършване на интензивни физически дейности. За натуралните добавки е характерно още: 

  • Производството на натурални хранителни добавки е изключително трудоемко. Получаването на концентрат или екстракт от растения, билки, плодове, зеленчуци и др. изисква повече време за отглеждане, обработка, задълбочени проучвания и работа. Всички съставки в натуралната формула са внимателно подбрани, дозирани от специалисти и с доказана ефективност. В производствения процес не се прави промяна в състава или съдържанието на активните съставки на природните източници, за да доставят най-доброто, което природата произвежда.
  • Натуралните хранителни добавки са лесно смилаеми. В продължение на стотици години човекът е консумирал това, което земята е родила - ядливи и лечебни растения, или е ловувал сам, а храносмилателната му система се е научила да асимилира тези вещества. Това е основна предпоставка човешката храносмилателна система да „разпознава“ и усвоява пълноценно химическите съединения с естествен произход.
  • Натуралните хранителни добавки не предизвикват странични ефекти. Препаратите от естествени източници се разпознават от човешкия организъм по същия начин, както другите натурални храни. Приема на натурални добавки не предизвиква странични ефекти при спазване на препоръчителните дози, указани от производителя.
  • Натуралните хранителни добавки се приемат в по-малки дози. Отличават се с висока бионаличност (усвояване) в сравнение със синтетичните добавки.

Какви задачи могат да изпълняват натуралните хранителни добавки?

Причините, които пораждат необходимост от прием на натурални хранителни добавки са  различни. Това определя конкретните им задачи, поради което могат да бъдат разделени на:

  • Профилактични - това са натурални хранителни добавки, използвани особено през есенно-зимния период, когато естественият имунитет е отслабен, или за компенсиране на диетични дефицити, напр. при хора, които спазват специални диети. Тяхната задача е преди всичко предотвратяване на последиците от евентуален недостиг на хранителни вещества. Тук се отнасят и натурални добавки, използвани преди лекарствена терапия, която може да повлияе на усвояването на определени витамини или минерали, като профилактика срещу техния евентуален дефицит.
  • Терапевтични - това са натурални хранителни добавки, използвани за премахване на последиците от вече съществуващи дефицити. Много често се използват и като помощно средство при терапия с други лекарствени средства, като добавка за общо укрепване на организма и подобряване на определени симптоми. Натуралните хранителните добавки за тази цел често се използват, например, за възстановяване на бактериалната микрофлора или за регенериране на черния дроб и други органи. Основната задача на тези натурални добавки е да подпомогнат правилното лечение.
  • Козметични - това са натурални хранителни добавки за подобряване на външния вид на кожата, косата и ноктите. Тяхната задача е да осигурят витамини и минерали, които подмладяват и повлияват цялостното състояние на кожата, предотвратяват косопад или разслояване и чупене на ноктите.

Най-общо казано, задачата на натуралните хранителни добавки е да поддържат баланса на организма на ниво, осигуряващо добро здраве

Животът многократно ни показва, че няма нищо по-важно от здравето. Можем, и трябва да се грижим за състоянието на организма не само чрез правилно балансирано хранене по отношение на калориите. Също така с физическа активност или редовни профилактични прегледи, но и с използване на допълнителната подкрепа на  натурални хранителни добавки. Натуралните хранителни добавки могат да се използват за обогатяване на дневния хранителен режим. С помоща на безопасни и висококачествени природни активни съставки. Но не могат да заместят ежедневното хранене и здравословния начин на живот.

Натурални хранителни добавки в www.bioteka.bg съдържат витамини, минерали, полизахариди, както и  натурални екстракти от растителен произход. Произведени от внимателно подбрани суровини, натуралните добавки са чудесен начин да останете здрави и в добра форма за дълго време. Всяка налична натурална хранителна добавка е създадена на базата на съставки от надеждни доставчици в съответствие със строги стандарти за качество. Доверете се на www.bioteka.bg и се погрижете правилно за вашето здраве!


натурални хранителни добавки

HUMINIQUM капсули
Топ
Марка: HUMINIQUM
Балансирана натурална хранителна добавка, съдържаща хуминова киселина, микроелементи, витамин С и екстракт от бял трън, необходими на организма за: повишаване на защитните сили, възстановяване след боледуване, стимулиране на антивирусната активност, елиминиране на тежките метали и токсини, усвояване..
59.00 лв. Без данък:59.00 лв.
Агарикус капсули
Нов
Марка: MycoMedica
Агарикус/Agaricus blazei Murill е висококачествен екстракт от плодно тяло на гъба Agaricus blazei Murill, с идеално съотношение на активни вещества за най-добри резултати: 30% съдържание на полизахариди, получен чрез биоферментация и последваща обработка чрез метода на екстракция с гореща вода...
66.90 лв. Без данък:66.90 лв.
Кордицепс CS-4 капсули
Нов
Марка: MycoMedica
Кордицепс CS-4/Cordyceps CS-4 е висококачествен екстракт от мицел на гъба Cordyceps sinensis, с идеално съотношение на активни вещества за най-добри резултати: 30% съдържание на полизахариди и 12-18%  кордицепинова киселина (D- манитол), получен чрез биоферментация и последваща о..
66.90 лв. Без данък:66.90 лв.
Мико комплекс капсули
Нов
Марка: MycoMedica
Балансирана иновативна формула, съдържаща екстракт от витални гъби Рейши, Кордицепс, Шийтаке и Агарикус, с 30% съдържание на полизахариди, предназначена да регулира работата на имунната система и активира естествените защитни сили на организма. Зарежда с енергия и помага при физическо и психическо н..
52.50 лв. Без данък:52.50 лв.
Млада зелена пшеница Liquid Sun капсули
ИЗЧЕРПАН
Марка: LIQUID SUN
Листа на млада зелена пшеница (Triticum aestivum) на прах, от биологично земеделие. Допринася за подобряване на храносмилането и ускоряване на метаболизма, като по този начин намалява излишните мазнини в тялото. Повишава издръжливостта при физическа активност и укрепва имунната система. Богат естест..
49.90 лв. Без данък:49.90 лв.
Млада зелена пшеница Liquid Sun прах
ИЗЧЕРПАН
Марка: LIQUID SUN
Листа на млада зелена пшеница (Triticum aestivum) на прах, от биологично земеделие. Допринася за подобряване на храносмилането и ускоряване на метаболизма, като по този начин намалява излишните мазнини в тялото. Повишава издръжливостта при физическа активност и укрепва имунната система. Богат естест..
43.90 лв. Без данък:43.90 лв.
Млада зелена пшеница Liquid Sun с мед
ИЗЧЕРПАН
Марка: LIQUID SUN
Допринася за подобряване на храносмилането, повишава издръжливостта при физическа активност и укрепва имунната система. Подобрява работата на всички органи, стимулира производството на хемоглобин в кръвта и помага за поддържане здравината на костите. Има благоприятен ефект при простуда, болки в гърл..
26.90 лв. Без данък:26.90 лв.
Марка: MycoMedica
Рейши/Ganoderma lucidum е висококачествен екстракт от плодно тяло на гъба Ganoderma lucidum, с идеално съотношение на активни вещества за най-добри резултати: 30% съдържание на полизахариди и 4% тритерпени, получен чрез биоферментация и последваща обработка чрез метода на двойна екстракция - с горещ..
66.90 лв. Без данък:66.90 лв.
Чай от морски зърнастец „Детокс“
Нов Топ ИЗЧЕРПАН
Марка: BIO2YOU
Морският зърнастец (облепиха) е истински склад на витамини - съдържа витамин С, Е, А, В1, В2, В4, В6, В9, К1, D. Естествен източник е на антиоксиданти, аминокиселини, каротеноиди и много други активни съставки, които са отговорни  за противовъзпалителните, антирадиационни и обезболяващи свойств..
12.90 лв. Без данък:12.90 лв.
HUMINIQUM сироп
Нов Топ
Марка: HUMINIQUM
Балансирана натурална хранителна добавка, съдържаща хуминова киселина, фулвинова киселина, микроелементи, витамин С и екстракт от бял трън, необходими на организма за: повишаване на защитните сили, възстановяване след боледуване, стимулиране на антивирусната активност, елиминиране на тежки метали ..
55.90 лв. Без данък:55.90 лв.
Показани 1 от 10 | 10 (1 Страници)
Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. Чрез използването му вие се съгласявате с това.