Биотека
Количка

Витални гъби

Витални гъби – еликсир за здраве с хилядолетна традиция

Поддържането на оптимално физическо и психическо състояние е все по-трудно в днешно време, изпълнено със стрес и вредни влияния на околната среда. Това налага необходимостта от „ефективни помощници“, които да поддържат здравето, без да натоварват човешкото тяло с допълнителни химикали. Отговорът е в “аптеката на  природата“, която предлага едно от най-големите си богатства - витални гъби, наричани още медицински или жизненоважни. Поради благоприятния ефект върху подобряването на здравето и благосъстоянието, както и намаляването на риска от заболявания, виталните гъби се считат за „суперхрани“. Въпреки, че виталните гъби са нов ресурс за съвременната западна медицина, има много препратки към употребата им в миналото. Най-широки познания за лечебните свойства на гъбите са имали жителите на Далечния изток: Китай, Япония и Корея. Началото на употребата на витални гъби в традиционната китайска медицина датира преди повече от 5000 години. В китайската фармакопея са описани повече от 100 вида гъби за медицинска употреба, които заемат много важно място в грижата за здравето. Използват се за укрепване на имунитета, придаване на жизненост и хармонизиране на организма.  


Кои са най-важните съставки на витални гъби?

Виталните гъби са източници на полезни компоненти, които основно са разделени на две категории: хранителни вещества и биологично активни съединения, които ги правят фантастични съюзници на здравето.


Що се отнася до хранителните вещества, виталните гъби осигуряват основно:

 • Незаменими аминокиселини (есенциални) - основни вещества, които човешкото тяло не може да произвежда само. Поради тази причина, трябва да се набавят редовно чрез храната. Необходими са за жизненоважни функции като: синтез на протеини, възстановяване на тъканите и усвояване на хранителни вещества.
 • Полиненаситени мастни киселини - (Омега-3 и Омега-6) са незаменими за човешкото тяло. Необходими са за правилното функциониране на имунната система, сърдечно-съдовата и нервната система. Тези мастни киселини имат особено значение за правилното развитие на младите организми и поддържане на добро здраве при възрастните.
 • Минерали - неорганични вещества, които са от съществено значение за поддържане на водно-електролитния и киселинно-алкалния баланс, правилното функциониране на имунната и нервната система. Направеното обобщение не променя факта, че всеки един минерал има своя собствена роля в организма. Витални гъби са източника на минерални компоненти като: макроелементи - калий, калций, магнезий, фосфор и микроелементи - цинк, желязо, мед, манган, молибден, кобалт, титан, селен - „елемент на младостта“.


Всички минерали са еднакво важни и могат да се набавят само чрез диетата.

 • витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12) подпомагат функционирането на организма в много аспекти. Всеки от тях изпълнява своята роля, но действието им често се допълва. От съществено значение са за правилното функциониране на имунната и нервната система, поддържане на енергийния метаболизъм и здравия външен вид на кожата, косата и ноктите.
 • витамин С, или аскорбинова киселина участва в много жизнени процеси в човешкото тяло. Мощен антиоксидант, важен за поддържане на силна имунна система, защита на клетките от свободните радикали, предотвратяване на възпалителни състояния и синтеза на колаген. Спомага за усвояване на най-важните съставки от витални гъби и поддържането на здрави и еластични кръвоносни съдове.
 • витамин D2 (ергокалциферол) е компонент на клетъчната мембрана на виталните гъби. Осигурява правилна минерализация на костите и нормална функция на имунната система.
 • витамин Е = „витамин на плодовитостта“, играе важна роля в репродуктивната функция на организма . Мощен антиоксидант - предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали и забавя процеса на стареене. Допринася за правилното функциониране на кръвоносната система, балансира нивото на холестерола и хормоналната активност на организма.


Сред биологично активните компоненти най-голямо внимание заслужават:

 • Полизахариди - дълги вериги от захарни молекули, свързани с гликозидни връзки. Те са „бащата“ на терапевтичните свойства на виталните гъби. Витални гъби съдържат различни полизахариди - лентинат, ганодерил, ланостан, грифолан, включително алфа и бета-глюкани. Структурата на полизахарида определя неговата роля, а в контекста на виталните гъби с най-голям потенциал за насърчаване на здравето е неговия специфичен вид, бета-глюкан. Най-мощни са дълговерижните 1,3/1,6 бета-глюкани. Срещат се естествено в клетъчните стени на витални гъби и се характеризират с по-висока биологична активност от други полизахариди. Бета-глюканите имат потенциала да стимулират имунната система, балансират активността на белите кръвни клетки, понижават холестерола, регулират кръвното налягане и нивата на кръвна захар. Осигуряват защита срещу бактериални и вирусни инфекции, радиационни увреждания и злокачествени заболявания. Бета-глюканите се класифицират и като пребиотици, които стимулират  растежа на естествената чревна бактериална флора, което допринася за инхибиране растежа на патогенни микроорганизми.
 • Тритерпени - ненаситени въглехидрати, които имат благоприятен ефект върху здравето. Витални гъби са естествен източник на тритерпени. И ако, полизахаридите са „бащата“, тритерпените определено са „майката“ на терапевтичните свойства на виталните гъби. Те съдържат различни тритерпени, от които най-известни са ганодерова киселина, луциденова киселина и стероли. Тритерпените помагат за подобряване на храносмилането, балансиране на хормоните, регулиране на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението (намаляват вискозитета на кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци), и допринасят за по-добър имунитет. Те са едни от най-мощните противовъзпалителни вещества, открити в природата - естествена, ефективна и напълно безопасна алтернатива на стероидите.
 • Полифеноли са органични съединения, които се срещат естествено във виталните гъби. Полифенолите изпълняват редица важни функции в човешкото тяло. В състава на витални гъби, полифенолните съединения се характеризират с висока биологична активност, която се свързва със силен антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал. Значително ускоряват възстановяването на увредени тъкани и клетки, забавят процеса на стареене и намаляват риска от развитие на заболявания, свързани с начина на живот.
 • Манитол - естествен захарен алкохол, открит във витални гъби. Предпазва жизненоважната функция на бъбреците и помага за изхвърляне на токсините от организма.


витални гъби,медицински гъби,цени


Невероятни ползи от употребата на витални гъби

Съдържанието на биологично активни вещества варира в зависимост от вида витална гъба. Тези гъби са естествени „скъпоценни камъни“ със широк спектър от терапевтични ефекти. Те са потвърдени от дългогодишната употреба в традиционната китайска медицина, както и от много съвременните научни изследвания. Включването на витални гъби в диетата е полезно, както като част от профилактиката, така и като поддържащо средство при конвенционална медикаментозна терапия. Докато някои видове витални гъби имат специфични съставки, насочени само към терапията на конкретно заболяване, то в много случаи действието е много по-широко и повлиява широк спектър от заболявания.

Основните ползи от употребата на витални гъби за терапевтични цели, открити досега са:
 • имуномодулиращи
 • антиоксидантни
 • противовъзпалителни
 • антивирусни
 • антибактериални
 • противогъбични
 • антидиабетни
 • антиалергични
 • хепатопротективни
 • нефропротективни
 • хипохолестеролемични
 • антиатеросклеротични
 • противотуморни.
Медицината се развива и модернизира, но лечебната сила на виталните гъби остава такава, каквато са я познавали и използвали още древните лечители за поддържане здравето на тялото.  


Витални гъби - в здраве, и в болест

Включването на витални гъби в диетата на хора, обременени от различни заболявания, е полезно за подобряване на качеството им на живот, и като ефективно помощно средство на конвенционалната медикаментозна терапия. Виталните гъби се оценяват и от напълно здрави хора, като неразделна част от профилактиката и грижата за здравето. Освен всичко това, включени в диетата витални гъби подобряват умствения и емоционален капацитет, необходим за ефективно справяне с всяка ситуация, което води до по-голямо удовлетворение от живота.

витални гъби, хранителни добависки с гъби, цени

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. Чрез използването му вие се съгласявате с това.