Замисляте ли се за вредата, която конвенционалната козметика нанася върху тялото ви?

Натуралната козметика, за разлика от конвенционалната, не вреди на кожата ви, а я подхранва. Стимулира естествените ѝ функции с богатството си от природни витамини и антиоксиданти.

Докато конвенционална козметика ви разкрасява, но синтетичните съединения, които се съдържат в нея, имат неблагоприятно влияние върху организма в дългосрочен план. Кожата става посуха, а косата – изтощена при продължителната им употреба.

Ползи от натуралната козметика

Употребата ѝ подпомага естествените обновителни процеси. Затова когато използвате натурална козметика, кожата ви е:

  • Подхранена и здрава – веществата в растителните масла и екстракти са близки като структура, състав и действие до веществата в човешкия организъм. Подхранват кожата на клетъчно ниво, хидратират я и я ревитализират. Тя става поздрава и устойчива на въздействията на околната среда.
  • Еластична – натуралните масла съдържат в себе си естествен глицерин, който задържа влагата. Вследствие на това кожата е тонизирана, нежна на допир и еластична.
  • Подмладена – свободните радикали увреждат клетките и състаряват кожата. Полифенолите, витамините С и Е и другите антиоксидантни вещества ги неутрализират успешно. Съставки като екстракта от гроздови семки и хиалуроновата киселина стимулират производството на колаген и правят кожата поздрава и поеластична.
  • Уханна – в козметиката се използват ароматни субстанции, извлечени от растенията. Те придават на продукта приятен, ненатрапчив мирис. Не се добавят изкуствени ароматизатори, които причиняват главоболие и световъртеж.

Защо натуралната козметика е подобра от конвенционалната

Основните разлики между конвенционалната и натурална козметика се откриват във веществата, които се влагат в тях. Докато в първия вид се използват синтетични, във втория се влагат предимно растителни съставки с високо качество.

Натуралната козметика е слабо алергенна. Това е една от найважните ѝ характеристики. Консервантите са натурални и не дразнят чувствителната кожа. Някои растителни масла, които се влагат в продуктите, имат доказано действие в борбата с дерматологичните проблеми. Притежават силни антиоксидантни свойства. Предпазват кожата от инфекции. Заздравяват клетките и стимулират регенерирането ѝ. Правят я мека и нежна и забавят признаците на стареене. Естественият глицерин в маслата я предпазва от замърсяване през деня.

Фокусът на натуралната козметика е насочен към възвръщането на естествените функции на кожата – тя не само трябва да изглежда здрава, но да е такава в действителност.

В конвенционалната козметика се използват парабени, емулгатори, химични антиоксиданти, пенливи агенти и др. Въпреки, че не е съвсем ясно как те влияят на здравето, се смята, че понякога предизвикват нежелани последици. Макар и съдържанието им да е в допустими граници, ежедневната употреба може да доведе до алергия, дерматит, хормонални проблеми, главоболие и др. Някои видове парабени причиняват изсушаване на кожата и запушване на порите. Това ускорява процеса на стареене и появата на бръчки.

До момента влиянието на голяма част от синтетичните съставки не е достатъчно добре изследвано. Веществата, за които има данни, че са опасни, са забранени за използване.

Ако обмисляте да замените козметиката у дома с натурални продукти, не очаквайте видими резултати веднага. Нужно е време – поне месец, за да се възвърне естественото състояние на кожата. На косата са ѝ необходими поне дватри. Заредете се с търпение. Заслужава си.

Разгледайте продуктите на Bioteka.bg и изберете найподходящите за себе си.