Кордицепс – ценен съюзник в борбата с неразположенията на ПМС. Предменструалният синдром / ПМС, известен още като предменструално напрежение е комбинация от физически и психологически симптоми, които много жени в репродуктивна възраст изпитват в периода преди менструация. Обикновено симптомите се появяват няколко дни или седмица преди началото на менструацията и намаляват, а в някои случаи изчезват при започване на кървенето. За някои жени тези дни могат да бъдат свързани с лек дискомфорт, но за други са истински кошмар.

Физическите симптоми обикновено са главоболие, спазматични болки в долната част на корема, чувствителност на гърдите, умора, прекомерен апетит, задържане на течности и дори безсъние. В някои случаи могат да възникнат и по-тежки симптоми като: мигрена, гадене, повръщане и силна коремна болка. Психологическите симптоми често се проявяват като тревожност, затруднено концентриране, промени в настроението или раздразнителност.


Причината за появата на неприятните симптоми на ПМС, които затрудняват ежедневните дейности на много жени е неизвестна, но се смята, че основните рискови фактори са:

 • промяна в нивата на хормоните в отделните фази на цикъла;
 • хранителни дефицити;
 • хроничен стрес.
 

Начини за облекчаване и премахване на симптомите на ПМС

Симптомите на предменструален синдром най-често се повтарят с всеки менструален цикъл и могат да бъдат с различен интензитет. В тези случаи промените в диетата и начина на живот могат да ви помогнат да се справите с тях. Може да използвате естествени методи за облекчаване или премахване на неприятните симптоми на предменструалния синдром, като се съсредоточите върху физическата активност и здравословното хранене. Физическите упражнения, особено по-леки аеробни, както и йога имат благоприятен ефект за облекчаване на симптомите на предменструално напрежение. Физическата активност има положителен ефект върху настроението, концентрацията, намалява умората и добавя енергия. Важно е да поддържате постоянна рутинна тренировка, а не само когато се появят симптомите. Най-добре е да изберете форма на занимание, която ви доставя удоволствие и е съобразена с вашите индивидуални физически възможности.   Здравословната диета и ограничаването или изключване на консумацията на определени храни, причиняващи възпаление, могат да помогнат  за облекчаване на симптомите на ПМС. Това предполага следването на диета, която изключва съдържанието на рафинирани растителни масла, захар, млечни продукти, червено месо, алкохол и кофеин.


Вместо това увеличете приема на:

 • храни, съдържащи сложни въглехидрати с високо съдържание на фибри;
 • плодове и зеленчуци, предимно листни;
 • храни, съдържащи Омега-3 мастни киселини - сурови ядки;
 • витамин D от естествени източници - стриди, сьомга, медицински гъби;
 • пълнозърнести храни;
 • храни, богати на желязо.
За много от вас промяната на диетата може да бъде предизвикателство, което изисква огромно търпение и постоянство, но резултатът със сигурност ще ви хареса. Физическата активност и здравословното хранене, които могат да помогнат за облекчаване на неприятните неразположения не са единствените възможности. Важно е да намерите свой начин за намаляване на стреса, който е най-подходящ за вас. За някои жени това може да бъде медитация, дихателни упражнения, масаж, разговор с любим човек, както и вече споменатите спортове. Съчетаването с достатъчно почивка, която да осигури цялостно регенериране на тялото, хидратация  и редовни социални контакти е препоръчително.


Натурални средства за облекчаване и премахване на ПМС

Предменструалният синдром засяга не само жените, но и техните партньори, деца, приятели и дори колеги. Неприятните симптоми, които възпрепятстват нормалните ежедневни дейности и контакти са проблем, който изисква подходящо решение. Ако промяната в начина на живот не облекчи болезнените симптоми, може да включите в диетата  медицински гъби, които се използват при предменструален синдром, и Кордицепсът е една от най-популярните.


Кордицепс – природно решение за неразположенията на ПМС

Традиционната китайска медицина използва гъба Кордицепс от хилядолетия за поддържане на функциите и здравето на женската полова система в различни етапи от сексуалния живот - от юношеството до менопаузата. Тази медицинска гъба се използва за профилактика, за укрепване на благосъстоянието и за облекчаване на някои симптоми на предменструален синдром, пременопауза и менопауза. Кордицепсът в източната традиция е гъбата на силата, която дава устойчивост, воля и се справя с редица женски патологии. Доказателство за терапевтичния й потенциал е използването в съвременната медицина на култивирания вид Кордицепс CS-4, признат и одобрен от китайското правителство за безопасно природно лекарство.


Медицинска гъба Кордицепс е уникален природен източник на биологично активни съединения

и включването към ежедневната диета може да осигури многобройни ползи за женския организъм, като:
 • помага за повишаване на енергийните нива в тялото и премахва умората;
 • помага за поддържане на хормонален баланс - нормализира нивата на хормоните в тялото;
 • помага за поддържане на психоемоционален баланс - повишава устойчивостта на стрес, подобрява настроението и успокоява ума;
 • помага за намаляване на симптомите на възпаление в тялото - облекчава болезнените спазми по време на цикъл;
 • помага за подобряване качеството на съня;
 • ускорява времето за възстановяване на тялото;
 • допълва хранителните нужди на тялото и помага за подобряване на здравето и общото благосъстояние на организма.
Описаните начини за облекчаване на симптомите на предменструален синдром в комбинация с натурални хранителни добавки, съдържащи гъба Кордицепс могат да осигурят нормално функциониране и баланс на тялото, и да допринесат за подобряване качеството ви на живот в дългосрочен план.


Изборът на продукт от www.bioteka.bg, съдържащ гъба Кордицепс или смес с други медицински гъби, който отговаря на вашия начин на живот и създаването на навик за редовна консумация, ще ви помогне да накарате тази енергийна гъба да работи за вас.


Информацията не е предназначена да замести медицински съвети и не трябва да се използва за диагностициране и лечение на заболявания.