Знаете ли, че кожата ви притежава собствени биоритми?

Те контролират функциите на клетките – влияят върху деленето им, върху чувствителността им към увреждане, заздравяват тъканите и др. Биоритмите на кожата (циркадните ритми), подобно на тези на организма като цяло, се повтарят приблизително на 24 часа. Ежедневно тя преминава през цикъл на защита – през деня и на регенерация – през нощта. Трябва да подпомагаме нашата кожа да изпълнява своите функции, като се грижим правилно за нея през различните фази на циклите на биоритми на кожата.

За да носи грижата за кожата ви добри резултати, прилагайте козметиката съобразно денонощните биоритми на кожата.

Защитен цикъл

През деня е защитния режим в ежедневния цикъл на биоритми на кожата. Тя е изложена на ултравиолетови лъчи и свободни радикали (оксиданти), увреждащи клетъчната ДНК. Много външни фактори (слънчевата радиация, тютюневият дим, автомобилните изпарения, храната и др.) влияят на образуването на оксиданти. За правилната функция на кожата е необходим баланс между тях и антиоксидантите. Когато равновесието в организма се наруши и нивото на свободните радикали се увеличи, а това на антиоксидантите – намалее, се достига до така наречения оксидативен стрес. Той е причина за стареенето на клетките и води до развитието на някои заболявания.

Сутрин, преди 10:00 часа, порите са отворени и подхранващите и овлажняващи вещества от козметиката се усвояват по-ефективно. В този цикъл на биоритми на кожата използвайте продукти, богати на антиоксиданти – витамин C и E, бета каротин (провитамин на витамин А), коензим Q10, полифеноли и др. Така ще подпомогнете процеса на защита в следващите часове.

Между 10:00 и 13:00 часа клетките произвеждат повече себум (мастен секрет). Той изгражда водонепропусклив слой, който запазва кожата хидратирана. Придава ѝ естествен блясък. Ако кожата ви е мазна, това е подходящ момент за внимателно матиране.

Между 13:00 и 17:00 часа кожата изглежда по-бледа, изтощена и суха. Активността ѝ е намалена. Бръчките са по-видими. Оросяването е слабо. Всичко това възпрепятства навлизането на токсини и на козметични съставки в нея.

Регенериращ цикъл в биоритмите на кожата

Вечер – между 17:00 и 24:00 часа – порите се разширяват и кожата става по-пропусклива. Отделя се по-голямо количество влага, а телесната температура се регулира. Това е цикъл в биоритмите на кожата, когато производството на себум е ограничено. Съставките на козметичните продукти се абсорбират ефективно. Затова е важно да подберете качествена козметика. Натуралната не съдържа синтетични химикали, богата е на природни витамини и антиоксиданти, а веществата ѝ са по-близки като състав до тези в човешкия организъм.

Преди лягане използвайте:

  • Подхранващ крем. През нощта настъпват усилени регенеративни процеси на клетъчно ниво. За да ги подпомогнете, избирайте кремове, богати на подхранващи, овлажняващи и стимулиращи вещества. Съставките се абсорбират лесно по това време на денонощието, а резултатът е по-здрава и хидратирана кожа.
  • Козметика, богата на витамините E, C, А (ретинол). Всяка от съставките стимулира функциите на фибробластите (клетките, които синтезират колаген и еластин). Колагеновите влакна придават здравина на кожата, а еластиновите – гъвкавост.

Вечер е подходящо време за топъл душ или сауна. Тогава тялото се подготвя да изведе токсините, натрупани през деня. Сауната стимулира процеса на терморегулация, а той спомага за придвижването на токсините посредством кръвта и извеждането им от организма.

Цикъл на обновяване в биоритмите на кожата

След полунощ в цикъла на биоритми на кожата настъпва период на обновяване на епидермалните клетки. Между 24:00 и 4:00 часа е времето на интензивно клетъчно делене, а кожната ДНК се обновява. Кръвообращението се засилва. Кръвта транспортира повече витамини и хранителни вещества към дермата и епидермиса.

На сутринта кожата изглежда по-жизнена и сияйна, готова за новия ден.

С възрастта намалява ефективността на възстановяване на клетките. И все пак подхранената и добре хидратираната кожа е здрава по-дълго. Затова е важно да избирате качествена козметика. Такава е натуралната. Тя съдържа природни витамини и антиоксиданти, растителни масла и екстракти, които ревитализират кожата и стимулират естествените ѝ функции.