Биотека
Количка

Хуминови киселини

Какво представляват хуминовите вещества?

Още от древни времена самата природа е създала ценен склад от уникални вещества - хуминовите, който е открит от съвременната наука. Съзнателното използване на тези вещества датира от средата на 60-те години на 20-ти век. Двата най-важни компонента на хуминовите вещества са хуминовата киселина и фулвиновата киселина, или така наречените хуминови киселини, които са смес от сложни органични молекули.   Хуминовите киселини възникват в процеса на разлагане на биомаса от растителен произход, който продължава приблизително 70  милиона години. В хода на процеса загиналите древни растителни видове се трансформират в хранителни вещества, които могат да бъдат използвани от живия организъм. Хуминовите киселини от естествен произход съдържат пълен набор от аминокиселини, микроелементи и минерали в лесно усвоима форма, както и полизахариди, витамини, пептиди, токофероли, органични киселини, полифеноли, фитохормони и други - общо около 70 полезни компонента. В последните години изучаването на ефектите от хуминовите киселини се превърна в динамично развиваща се част от здравните науки. Щедро дарени от майката Земя, хуминовите киселини участват във всички процеси на развитие на живота. Те са „липсващото звено“ към перфектното здраве, известни в хуманната медицина  като „естествени антивирусни агенти“ и „алтернативни антибиотици“.

хуминова киселина

Хуминови киселини - механизъм на действие


Постъпили в човешкото тяло хуминовите киселини действат по следния начин: Една част от хуминовите киселини, попаднали в тялото се абсорбира от организма и се проявява като: усилвател на имунната система; катализатор за производство на енергия; и агент с антивирусен и детоксикиращ ефект. Друга част от хуминовите киселини остава в стомашно-чревния тракт, където образуват тънък гелообразен слой върху стомашно-чревната лигавица, който предпазва от инфекции и въздействието на токсини. Хуминовите киселини имат способността да повишават ефективността на храносмилателните ензими и да елиминират различни храносмилателни разстройства. В случай на нараняване или възпаление на стомашно-чревната лигавица подпомагат бързата регенерация и заздравяване. Облекчават болката и други храносмилателни проблеми, възстановяват нормалната перисталтика на червата. Хуминовите киселини предотвратяват растежа на патогенни бактерии в стомашно-чревния тракт. По този начин стимулират функцията на чревната микрофлора и регулират нейния баланс.  

Ефекти на хуминови киселини върху човешкото тяло


Международната специализирана литература описва следните благоприятни ефекти  във връзка с хуминовите киселини:  


• Имуностимулиращ ефект 

Свободните радикали отслабват имунната система и допринасят косвено за повечето патологични процеси в организма. Тяхното разпространение е свързано с развитието на сърдечно-съдови и онкологични заболявания, възпалителни процеси и стареене на кожата. Като мощен антиоксидант, хуминовите киселини свързват свободните радикали в организма с голяма ефективност, укрепват имунната система, стимулират производството на антитела и повишават активността на левкоцитите.  

• Детоксикиращ ефект

Поради сложната си физикохимична структура, хуминовите киселини имат уникалната способност да взаимодействат с почти всички съединения: токсини, пестициди, тежки метали (напр. олово, живак, кобалт, кадмий), радиоактивни вещества, попаднали в организма по време на лъчева и химиотерапия. Хуминовите киселини образуват неактивни комплекси с токсичните вещества, които се  елиминират от тялото чрез  отделителните процеси.

• Регенериращ ефект

Хуминовите киселини ускоряват клетъчното делене, което стимулира растежа на нови клетки. Това само по себе си води до по-бързото зарастване на рани и други тъканни увреждания. Хуминови киселини участват активно и в метаболитните процеси, протичащи в чернодробните клетки - ускоряват тяхната регенерация, нормализират нивата на чернодробните ензими и подобряват чернодробната функция.  

• Стимулиращ ензимната активност ефект

Ензимите и витамините играят жизненоважна роля във функционирането на човешкото тяло. Те участват в производството на енергия, в различни метаболитни процеси и клетъчния синтез. Добавянето на хуминови киселини повишава ензимната активност и ефективността на витамините, като същевременно увеличават усвояването на важни минерали.

• Балансиращ ефект

Като изключително мощен органичен природен електролит, хуминови киселини  помагат за възстановяване на електролитния баланс в организма, който е важен за неговото нормално функциониране.  

• Антистресов ефект

Високото ниво на адреналин и норадреналин - хормоните на стреса, произвеждани от надбъбречните жлези оказва негативно влияние върху организма, като влошава настроението, предизвиква раздразнителност, нервност и силен стрес. Хуминови киселини се свързват с произведените в излишък хормони, в резултат на което те не достигат до клетките и не могат да увеличат тяхната активност.

• Антивирусен ефект

Хуминовите киселини са едни от най-ефективните антивирусни молекули в природата,  които създават сериозна защитна бариера в организма. Те обвиват вируса като „одеяло“ и потискат неговата активност. Така блокират навлизането на вируса в клетката и предотвратяват размножаването. В същото време хуминовите киселини подават сигнал на имунната система за наличието на „нашественик“, в резултат на което тя бързо се справя с различни патогени. В случаите, когато вирусът е навлязъл в тялото и се развият симптомите на заболяване, те могат да предотвратят появата на нови поколения на вируса. Хуминовите киселини са подходящ избор за профилактика на вирусни инфекции и като придружаваща терапия, особено по време на грипни епидемии.

• Антиатеросклеротичен ефект

Благодарение на уникалната способност да се свързват с вещества, които са в излишък в организма, хуминовите киселини образуват комплекси с липопротеини с ниска плътност, познати още като „лош“ холестерол, и ги отстраняват от тялото. Това прави възможно ефективното използване на хуминови киселини в борбата с атеросклерозата, която често се превръща в причина за инфаркт и други сърдечни патологии.

 • Антибактериален ефект

Хуминови киселини взаимодействат не само с вещества от неорганичната природа - напр. тежки метали, но и с органични съединения от биологичен произход. Същността на тяхното антибактериално действие се изразява в стимулиране функционирането на полезните бактерии, като по този начин предотвратяват растежа на вредни бактерии.  

• Антиалергичен ефект

Хуминовите киселини намаляват чувствителността на организма чрез активно свързване и отстраняване на алергените от тялото. В резултат на това симптомите на алергия изчезват, броят на еозинофилите в кръвта се нормализира и се постига стабилна ремисия.  

• Противовъзпалителет ефект

Благодарение на антиоксидантното си действие и способността да неутрализират токсините, попаднали в тялото. Хуминови киселини влияят благоприятно при заболявания на цялата опорно-двигателна система. Включително артрит, остеоартрит и други дегенеративни заболявания на костите и ставите. Като значително подобряват качеството на живот на хора с хронични мускулно-скелетни заболявания.

• Защитен ефект

Молекулите на хуминовите киселини са защитен филтър - намаляват ефекта на токсините, вредните вещества и интоксикацията на тялото, в случай на хранително или алкохолно отравяне. За кого са подходящи хуминовите киселини? При изследване на токсикологичните свойства на хуминовите киселини е установено, че не предизвикват алергични и анафилактични реакции. Нямат мутагенни, ембриотоксични и канцерогенни свойства.

хуминови киселини

Хуминовите киселини могат успешно да се използват в различни области на медицината и са особено подходящи за тези, които:

• търсят естествен ефективен имуностимулатор

• са подложени на постоянен стрес и имат проблеми със съня

• чувстват постоянна умора и се нуждаят от повече енергия

• боледуват твърде често и продължително

• са подложени на лъчева или химиотерапия

• водят здравословен начин на живот

• спортуват, за възстановяване след физическо натоварване

• пътуват често и искат бързо да се адаптират към климата и часовите зони.  

Хуминови киселини са уникални органични вещества

- сложна смес от макромолекули с променлив състав и неправилна структура, които не могат да бъдат създадени в контролирана среда, и единственият начин за получаването им е чрез извличане от самата природа. Сложните им съединения попълват дефицита на хранителни вещества в организма и естествено помагат за постигане на хармонично физическо, психическо и духовно здраве.


Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. Чрез използването му вие се съгласявате с това.