Биотека
Количка

Млада зелена пшеница

Исторически данни 

Въпреки,че консумацията на млада зелена пшеница става популярна през последните десет години, като суперхрана е известна в продължение на хиляди години и няма аргумент, който да оспори факта, че "зелената храна" е най-висококачествената храна за хора и животни. В древни времена е особено ценена в Близкия изток, където се консумира като деликатес. Научно изследване в началото на 20-те години на ХХ-ти век доказва, че сред растителните култури, листата от млада пшеница са много полезни и са най-добрият източник на хранителни вещества.

През 30-те години на XX-ти век, в Съединените щати, младата пшеница започна да се изсушава, капсулира и се продава като хранителна добавка и оттогава нейната популярност непрекъснато нараства.

През 1958 г. д-р Ан Уигмор осъществява серия от анализи върху листата на млада зелена пшеница, които й помагат да открие свойствата на този натурален продукт. Тя тества около 6000 различни видове семена, треви и билки. На базата на научния анализ за лечебните свойства и хранителната стойност на листата на младата зелена пшеница, тя става неин фаворит. Д-р Ан Уигмор е основател на Института за здравна защита в Ирландия и посвещава живота и работата си на това изключително растение.


Органично отгледаната млада пшеница е изключително богата на хранителни вещества-витамини, минерали, ензими, аминокиселини, както и голямо количество хлорофил, които са от съществено значение за нашия организъм. В резултат на синергичното им действие, те регенерират клетките на тялото, стимулират производството на нови клетки и осигуряват оптимално здраве.

Хранителен състав 

Младата зелена пшеница (Triticum aestivum) има дълга традиция като висококачествена и ефективна храна. Тя активно пречиства тялото, действайки като детоксикатор на лимфната и кръвоносната система, черния дроб и стомашно-чревния тракт, ефективно неутрализира свободните радикали в органите.

Младата зелена пшеница е растение, което в своята зряла фаза произвежда пшеница. Преди формирането на пшеничните класове, листата са в своя хранителен връх и младата зелена пшеница се събира точно в този момент, когато достигне височина 15-20 см. Листата губят своята хранителна стойност след формиране на стеблата, тъй като хранителните вещества от листата се насочват към формирането на класовете.

Листата от млада зелена пшеница са богат източник на витамини, минерали, ензими, аминокиселини и хлорофил. Поради своята алкалност и високо съдържание на хранителни вещества и хлорофил, тя е здравословна, балансирана храна, която е много полезна и се усвоява лесно. 


Млада зелена пшеница има впечатляващ състав Съвременни лабораторни анализи показват, че младата пшеница съдържа целия спектър от ценни хранителни вещества, необходими за организма. Органично отгледаните листа от млада пшеница съдържат повече от 100 хранителни вещества, които стимулират здравето на клетките. Те са богат източник на 16 витамина, 90 органични минерала, 18 аминокиселини, и много живи ензими, фибри, и са един от най-важните източници на хлорофил. Въз основа на хранителния състав, младата пшеница е описана като концентриран източник на висококачествени хранителни вещества, чието синергично действие оказва най-добрия възможен ефект върху тялото.


Някои факти говорят за хранителната сила на това растение, а по-конкретно, младата зелена пшеницата съдържа:
• хлорофил - естествен пигмент с подобна на хемоглобина химична структура, с детоксикиращи, противовъзпалителни и антибактериални свойства
• желязо - 5 пъти повече, отколкото в спанака
• бета каротин - 7 пъти повече, отколкото в морковите
• витамин C - 7 пъти повече, отколкото в портокалите
• витамин К - 6 пъти повече, отколкото в спанака
• витамин Е - 3 пъти повече, отколкото в бадемите
• витамин В 17 - лаетрил
 фолиева киселина - 2 пъти повече, отколкото в спанака
• калций - 10 пъти повече, отколкото в непастьоризираното мляко

• магнезий - 2 пъти повече, отколкото в прясната соя

• аминокиселини - младата зелена пшеница е естествен източник на 18 аминокиселини, 8 от които са от съществено значение, но не се произвеждани от тялото.
• минерали - 90 от 102-та в почватаПротеини


Сушената млада зелена пшеница съдържа 20-25 % протеини, и е много по-богат източник на протеини от млякото (3%), яйцата (12%), и филето (16%). 

Хлорофил - растителен еквивалент на човешката кръв


Хлорофилът е „кръвоносната система“ на растението и осъществява основната му метаболитна функция - фотосинтеза, като поглъща слънчевата светлина и я преобразува в основен източник на препитание. Молекулата на хлорофила по структура е подобна на тази на хемоглобина – различава се по централно разположения атом: магнезий при хлорофила, и желязо при хемоглобина. Сходството в структурата на хемоглобина и хлорофила е една от основните причини, поради която се счита, че зелените листни растения имат положително въздействие върху изграждането на кръвта.


Структурна формула на хемоглобина и хлорофила


Хлорофилът често е наричан "съвършенният природен лечител" или "зелената кръв на растенията", тъй като той е техният основен източник на живот. Освен благоприятния ефект върху кръвта, хлорофила има и редица други терапевтични свойства. Листата и части от зелени растения са били използвани в продължение на векове за по- бързо заздравяване на рани. Днес, благодарение на редица медицински изследвания е известно, че молекулата на хлорофила в зелените растения детоксикира, обезмирисява и има лечебен ефект. Също така, хлорофила намалява сърбеж, болка и локално дразнене на повърхностни рани. 


Хранителни влакна (фибри)

Млада зелена пшеница е една от храните с най – високо съдържание на фибри, като в същото време, хранителните влакна на младата пшеница са предимно неразтворими. Доказано е, че неразтворимите диетични влакна, стимулират чревната перисталтика и ускоряват притока на вещества през храносмилателната система, осигуряват здраве на стомашно – чревния тракт, забавят хидролизата на нишесте и абсорбцията на глюкоза, като намаляват риска от развитие на диабет.


Бета каротин


Бета каротинът принадлежи към групата на естествените антиоксиданти и е най-познатият вид от групата на каротеноидите, присъстващ в плодовете и зеленчуците. Той е важен провитамин, който се трансформира в активен витамин А в човешкия организъм. Необходим е за растежа и съхранението на епитела, развитието на костите, поддържането на нормалната функция на сетивата на зрение, обоняние, слух и вкус, синтеза на ДНК и РНК, фертилитета на жените и мъжете. Многобройни проучвания са изследвали потенциалните терапевтични ефекти на бета каротин. Резултати показват, че:

 

• Добавянето на бета каротин може да допринесе за намаляване на лезиите и предпазва от по-нататъшно развитие на рак на стомаха.

   Източник: Correa, P., et.al. (2000) Chemoprevention of gastric dysplasia: randomized trial of antioxidant supplements and anti-helicobactar pylori therapy. J. Natl.

   Cancer Inst. 92: 1881–1888.

 

 Бета каротинът може да осигури защита при излагане на ултравиолетовите лъчи. 

• Прием на бета каротин може да увеличи HDL.

 

На младата зелена пшеница се приписват редица полезни ефекти от придружаваща терапия на карцином, хронична умора, диабет, високо кръвно налягане, анемия и висок холестерол. При проучване навиците на потребителите е установено, че те оценяват високо хранителната стойност на младата пшеница. Оказва се, че потребителите предпочитат млада зелена пшеница, защото тя представлява:

 

• лесен начин, гарантиращ ползите от приема на висококачествени зелени листни зеленчуци

• концентриран източник на бета каротин, калций, хлорофил, фибри, желязо и витамин К

• добър хранителен източник на протеини, витамини, минерали и ензими.


Здравословни ползи от консумацията на млада зелена пшеница

За добро кръвообращение


Хранителните вещества, присъстващи в зелените растения имат благоприятен ефект върху здравето на кръвта и кръвообращението. Витамин С, витамин В12, витамин В5, желязо, фолиева киселина и протеини са от съществено значение за създаването и поддържането на адекватни нива на хемоглобина и червените кръвни клетки. В допълнение, хлорофил, витамин С и калций участват във формирането и разбиването на кръвни съсиреци.

За детоксикация


Младата пшеница съдържа голямо количество фибри, които стимулират перисталтиката на червата и поддържат редовна чревна дейност, както и бета каротин, който насърчава съхраняването на клетъчните мембрани на чревната система. Високото съдържание на хлорофил в зелената пшеница стимулира производството на червени кръвни телца в организма и снабдява кръвоносната система с кислород, ефективно неутрализира и премахва токсините и свободните радикали, натрупани в тялото с течение на времето.  В подкрепа на имунната система


Хранителните вещества, необходими за синтеза на имунни клетки включват протеини, витамин А, витамин С, желязо, фолиева киселина и витамин В6. Младата пшеница е отличен източник на изброените хранителни вещества. От много време учените са установили, че практически най – големият имунен орган е стомашно – чревният тракт, и диетичните фибри, които също изобилстват в младата пшеница, доказано снимулират чревната функция и са важен фактор в поддържането на здравето.


За защита срещу канцерогени


Въпреки че механизмът, чрез който зелените растения осигуряват защита срещу химически канцерогени не е напълно изяснен, е установено, че хлорофил, бета каротин и витамин С могат да допринесат за защита срещу онкологични заболявания. Бета каротин и витамин С, чрез силното си антиоксидантно действие, и хлорофил инхибират канцерогенното въздействие на някои мутагени.


Като поддържаща терапия на язвен колит


Израелски изследователи чрез контролирано проучване са изследвали ефективността на екстракт от млада пшеница при лечението на язвен колит. В изследването са участвали 23 пациенти с диагноза дистален улцерозен колит, които в рамките на един месец ежедневно са приемали по 100 мл. сок от млада пшеница или плацебо. 21 пациенти са участвали до края на проучването, и около 19 пациенти са били на разположение за пълна информация. Резултатите от изследването показали, че лечението с млада зелена пшеница довело до значително намаляване на общия индекс на активността  на заболяването (P= 0.031) и намалена честота на ректално кървене (P=0.025). Всички са наблюдавани за странични ефекти. Изследователите заключили, че младата пшеница е безопасна и ефективна като самостоятелно или допълващо лечение на активен дистален язвен колит.

Източник: E. Ben-Arye, E. Goldin, D. Wengrower, A. Stamper, R. Kohn, E. Berry. Wheat Grass Juice in the Treatment of Active Distal Ulcerative Colitis: A. Randomized Double-blind Placebo-controlled Tria I. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2002, Vol. 37, №.4: Pages 444449).


 

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. Чрез използването му вие се съгласявате с това.