Морският зърнастец е едно от най-ценните растения, използван от векове в народната медицина, благодарение на своя изключително богат състав. В плодовете му се съхраняват витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин А, калий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Този плод съдържа също флавоноидни съединения, като антоцианини и кверцетин, както и четири вида мастни киселини, а именно омега-3, омега-6, омега-7 и омега-9 мастни киселини други биологично активни вещества. Съдейки по многобройните хранителни вещества, съдържащи се в него, не е чудно, че на морския зърнастец често се разчита за преодоляване на здравословни проблеми от различен характер. Особено ценено е маслото от морски зърнастец, което днес се радва на голяма популярност в областта на козметологията, като незаменима грижа за всеки тип кожа и лечение на изгаряния и кожни заболявания.

Независимо на колко години сте, всеки иска да се радва на здрава и блестяща кожа, без несъвършенства, а най-простото решение може да се намери в природата. Маслото от морски зърнастец и козметичните продукти, в състава на които е основен компонент  могат да направят чудеса за кожата. Всички биологично активни вещества в състава на маслото от морски зърнастец имат комплексен здравословен ефект върху кожата. Използва се при изгаряния, поради своя терапевтичен потенциал, който се дължи на:

  • витамини А, Е и С - ускоряват възстановяването на кожните клетки и поддържат оптимално ниво на хидратация и еластичност;
  • органични киселини, каротеноиди, фосфолипиди и фитостероли - възстановяват увредените кожни клетки и поддържат здравето на кожата;
  • флавоноиди - стимулират образуването на колаген и обновяването на клетките;
  • серотонин - предпазва от инфекции и подпомага заздравяването на труднолечими рани и изгаряния;
  • кверцетин и салицин - мощни естествени противовъзпалителни агенти успокояват кожата и премахват подуването на тъканите;
  • мастни киселини - омега 3, омега 6, омега 7 и омега 9 подпомагат регенерацията и бързото заздравяване.


Маслото от морски зърнастец има изразени противовъзпалителни, аналгетични и заздравяващи рани свойства.

Благодарение на регенеративните, активно възстановяващи и подхранващи свойства козметичните продукти с масло от морски зърнастец се използват и в борбата с бръчките, сухотата и други симптоми на преждевременно стареене на кожата. Прилагат се локално при измръзване, рани от залежаване, и като средство срещу кожни заболявания - дерматит, розацея, акне и др. Маслото от морски зърнастец прави кожата по-здрава, по-гладка и намалява белези, отоци и възпаления, като спомага за образуването на нова кожна тъкан и ускорява процеса на заздравяване.

Обединявайки лечебната сила на природата и постиженията на науката, латвийска компания SIA „B2Y“ създаде козметична линия за грижа за кожата, в състава на която маслото от морски зърнастец е основен компонент.

Във връзка с всичко написано дотук бихме искали да споделим с вас една действителна история, в интервю с д-р Ваня Балева, хирург-онколог в Комплексен онкологичен център - Пловдив.


Как открихте натурална козметика BIO2YOU?

Нямам много време да обръщам внимание на козметичните продукти, които се появяват на пазара. С мен се случи един инцидент, при който получих изгаряне на ръката. Хирургичния електрически нож избухна в ръката ми и получих изгаряне втора степен, което е изключително болезнено. В същото време в болницата имаше планирани много операции и беше невъзможно да изляза в отпуск по болест. Налагаше се да оперирам и още при измиването с антисептичните разтвори примирах от болка. Първоначално пробвах с отдавна наложен продукт против изгаряния, но с него трябва да си превързан 24 часа и след това отново се намазва и превързва. Нямаше начин да си върша работата, ако ръката ми е превързана. По време на инцидента медицинска сестра в онкологичния център беше закупила продукт с масло от морски зърнастец на козметична марка BIO2YOU, за да се опита да премахне нов белег, образувал се след хирургична намеса. В безизходицата си, защото трябваше да оперирам я помолих да се намажа с крема. Първият ден го нанасях многократно и още на следващия ден наблюдавах значително намаляване на отока, щипането и паренето. На 48-я час, след като започнах да третирам с подхранващия крем ръката ми изглеждаше учудващо добре. Изгарянето беше от втора степен и неочаквано за мен този крем повлия много по-добре от традиционните познати на лекарите препарати. На четвъртия ден ръката ми изглеждаше почти заздравяла. Не само, че помогна за бързото заздравяване на раната, но и с последващо третиране не ми останаха неестетически белези. През последните месеци наблюдавам при пациенти, че помага при нови и стари цикатрикси.


Бяхте ли чували за морски зърнастец преди да се запознаете с козметични продукти BIO2YOU?

Пребивавала съм в Русия преди много време и там морският зърнастец се ползва повсеместно в най-различни варианти. В кулинарията, като сиропи и сокове, в пасти за зъби, кремове, в гинекологията - при възпалителни процеси на шийката на матката и други. По предписание маслото от морски зърнастец помага при изгаряния, цикатрикси, акне, и за бързо заздравяване на рани. В него се съдържат над 190 биоактивни съединения - много витамини, микроелементи, мастни киселини, феноли, липиди, флавоноиди, аминокиселини. Това му дава огромно предимство пред останалите дерматологични продукти.


Натурална козметика BIO2YOU е родена в Латвия.

Какво е вашето мнение за провежданите изследвания в областта на козметиката в бившите съветски републики?

Независимо от политическите пристрастия на дадена страна или народ, има школи, които са доказали своята иновативност и достиженията им в някои области са ненадминати в световен мащаб. Глупаво е да игнорираме или да не се интересуваме от постиженията на Руската школа. Още по време на войните са разработени козметични препарати, които отговарят на климатичните особености на тази огромна страна. Колкото и Франция да доминира в света на дермокозметиката с многото си рекламни кампании, Русия и Прибалтийските страни са недостижими в разработването на високоефективни козметични продукти. А това е необятно място за разработване и търсене на растения, от които да се извличат активни вещества и да се прилагат в козметични формули. Точно тази колаборация между огромен ресурс от различни растения и най-високи технологии и изследвания поставя тези райони на челно място в разработването на натурална и био козметика.

Натуралната козметика с морски зърнастец е източник на полезни хранителни вещества. Те спомагат за подхранването, подмладяването и заздравяването на кожата и не трябва да липсват в рутинната ви лична грижа.